Felhő

Felhő

Putyin nyert

2022. július 28. - Tamás bátya

Miközben nap, mint nap figyeljük az eseményeket, nem vettük észre, hogy az oroszok olyan helyzetbe kerültek, ami felér egy győzelemmel. Sőt!

Az USA pontosan tudta mire kell játszani, ahhoz, hogy kibillentsék Oroszországot stabil pozíciójából, ahogy George Friedmann fogalmazott, még 2015-ben. A Majdan téri forradalom (2014)  után a ruszkik túl gyorsan reagáltak és leszakították a Krímet, valamint megszervezték a Donbasz és Luhanszk leválását. Az Amik röhögtek az egészen, nem vették komolyan. Illetve biztos bosszantotta őket ez a reakció, amit nem kalkuláltak. Aztán 2022 februárjában végre bekövetkezett az, amit szerettek volna, megindultak a fegyveres harcok és bűnbakká lehetett tenni az oroszokat.

Ne feledjük, a világbéke az I. VH óta a vezető hatalom felelőssége is, nem csak a regionálisaké. Ezt erősítették meg Jaltában ismét, a II. VH végén. Aztán az erőegyensúly 1989-ben hirtelen felborult, amikor Amerika megnyerte a Hidegháborút. Azóta ő a világbéke és az erőegyensúly egyedüli meghatározója. Tehát, aki azt gondolja, hogy ezért a háborúért az USA nem felelős, az nem érti a világpolitika működését. Mindig a két legerősebb állam vagy katonai szövetség dönti el egy régió sorsát, ha nincs meg a kettő, akkor az abszolút uralkodó, ami 1989 óta Amerika. Mivel az oroszok többször, több módon jelezték, hogy nekik ez a rendszer Ukrajnában nem felel meg, egyezkedni kellett volna. Az USA jót röhögött a markába, még örült is a kiprovokált helyzetnek. Ezért a hanyagságért – és mohóságért – azonban, most, rengetegen az életükkel fizetnek. A jenkik pedig a hegemóniájuk elvesztését kockáztatják.

Ne feledkezzünk meg arról, 2021 végére készen lett az Északi-Áramlat 2 gázvezeték, az amik közben nem tudták eladni a drága palagázukat. Húzták az időt, nem engedték a németeknek használni a rendszert. Úgy tűnt, ami kitört, egy energiaháború valamint az egész az EU és az oroszok összeugrasztásáról szól. A következő fordulat azonban folyamatában állt be, amit csak Kissinger látott meg.

Jelenleg Putyinék a következő célokat érték el.

  • Leszakították Ukrajnáról legértékesebb tartományait, amelyek ásványi kincsekben, főleg gázban bővelkednek. Ezeket már sosem fogja Ukrajna visszakapni, így az amerikai tőke sem. Ukrajnát teljesen elzárták a tengeri útvonalaktól, amin keresztül érdemi kereskedelmet folytathatna. A Fekete tenger orosz blokád alatt áll.
  • Tönkretették az ukrán gazdaságot, ami évtizedes károkat szenvedett. Így már se az amerikaiaknak, se az Uniónak nem kell. Ukrajna életképtelenné vált, nem érdemes újjáépíteni. Sokkal reálisabb, hogy darabokra hullik.
  • Ezzel megakadályozták Ukrajna Uniós tagságát.
  • Megakadályozták Ukrajna NATO tagságát, mivel egy tönkrevert, kivérzett hadsereget nem fog az Észak Atlanti szervezet felvenni.
  • Az Oroszok nagyjából a világ háromnegyedét maguk mellé állították az USA-val szemben.
  • Az USA nem tudta egyértelműen ráhúzni a vizes lepedőt Putyinra.
  • Az Unió gazdaságilag nagyobb bajba került, mint a tűrőképesebb orosz.
  • Bár Európa szembefordult az oroszokkal, rengeteg problémája adódott az amerikaiakkal is.
  • Az Egyesült Államok csak sikert és gazdasági fellendülést várt, illetve Európa feltétel nélküli behódolását. Ezzel szemben Kelet és Nyugat Európa között kiéleződtek a gazdasági érdekellentétek, így még az is kétséges, hogy az Unió túléli-e a szankciók okozta válságát. Ha az Unió bedől, akkor az amerikai gazdaság végzetesen megsínyli, ugyanis, nem lesz kiből profitálnia. Az olajárak kezelhetetlen elszabadulása sem számított opciónak. Csakhogy most az oroszok kezébe került az árak meghatározása, mivel ez a helyzet őket tolta ebbe a szerepbe. Ez sem így lett kitalálva. Ha a ruszkik 50%-ra csökkentik az olajkitermelésüket, összeroppan a világgazdaság és azt megérzi az USA. Ergo, mindenki Putyin markába került. A gázzal dettó ez a helyzet.
  • A ruszkik átvették a stratégiai kezdeményezést, ők diktálják a feltételeket. Eddig ez, 1989 óta, amerikai privilégium volt.

Végül a legfontosabb, amivel a jenkik nem számoltak és még komoly problémájuk lehet belőle.

  • Megtörték Amerika hegemóniáját és uralmát a világ felett. Kiszorítják őket Ukrajnából úgy, hogy közben semmit sem tehetnek. Megalázzák a fehér fejű sast, az egész világ szeme láttára.

Kissinger folyton arra figyelmeztet, a háború elhúzódása sokkal veszélyesebb, mint amilyennek látszik. Az elemzők eddig azzal kalkuláltak, az elhúzódó harcok az oroszokat törik meg leginkább. Most az tűnik reálisabbnak, hogy Európát és a fejlődő országokat kapja telibe, ami az amerikai gazdaságot is mélyütésszerűen eléri. Innentől már nem Putyint sürgeti az idő. És akit az idő nem sürget, az diktál.

A bejegyzés trackback címe:

https://felhom.blog.hu/api/trackback/id/tr2617892975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása